Ik was hier en ik heb aan jou gedacht
Workshop ontwikkeld door Angélique de Waard

Een oorlogsmonument in Ter Apel, het uitgangspunt voor deze workshop. En steen met namen, gegraveerd in graniet en geplaatst op een plek waar mensen samenkomen om anderen te herdenken. In liefde en in stilte. Met dat herdenken is iets bijzonders aan de hand: iedereen herdenkt op zijn eigen manier. Niet joodse mensen leggen vaak een bloemstuk of een krans. Joodse mensen leggen vaak een steentje; ter nagedachtenis. Een steentje dat zegt: ik was hier en ik heb aan jou gedacht.

Steen is een bijzonder materiaal. Het is eeuwenoud en als je het wilt bewerken heb je geduld nodig. Veel geduld, goed gereedschap en een mooi steentje als uitgangspunt. En, als je dat steentje met aandacht hebt uitgezocht en je begint het te bewerken, merk je dat er iets gebeurt. Je wordt er een beetje stil van. Je bent alleen nog maar bezig met het mooi maken van dat steentje, met het voorzichtig weghalen van materiaal, want alles wat je hebt weggehaald, kun je niet meer terug plakken.

In deze workshop hebben we steen bewerkt. We maakten ons eigen monumentje, een steentje dat gevormd is zoals wij dat willen. Een steentje dat ons doet denken aan iemand die wij de liefste vinden.

Hieronder enkele resultaten uit: Ter Apel en Ter Apelkanaal